Látnivalók

Látnivalók

Békésszenandráson

Székely kapu

A Körös- völgyi kerékpárút kapuja:

A magyar honfoglalás 1100. évfordulójának alkalmából állított székely kapu,  a Holt- Körös híd és a 44- es főút kivezető szakaszán Szarvas felé vezető kerékpárúton áll. A kapu felső részére ˝ Körös- Völgyi kerékpárút˝ a kapuoszlop jobb és bal oldalán ´Épült Milecentenárium évében Békésszentandrás, Szarvas, Csabacsűd települések és a Békéscsabai Közúti Igazgatóság összefogásával 1996˝ felirattal ellátott. A baloldali oszlopon azon vállalkozók és vállalatok nevei vannak felvésve akik a kapu megvalósítását támogatták. Szarvas felől érkezők a székely kapu felső részén Békésszentandrás nevét láthatják, valamint a magyar és a Nagyközség címerét.

András- kereszt emlékmű

Békésszentandrás egyik jellegzetes emlékműje a Holt- Körös partján a Polgármesteri Hivatal udvarában álló fakereszt. Lóránt János, Demeter Munkácsy- díjas festőművész alkotása. A régi támfal is hozzátartozik az alkotáshoz, a Kárpátok vonalát jelzi. Ide kerültek azok a magyar települések, egy- egy bazaltkőre vésve melyek nevében Szent András is szerepel. A kereszt belső oldalán az alkotó festményei láthatóak.

Békésszentandrás, Hősök tere 1.

kereszt

Békésszentandrási duzzasztómű

/Vitéz Horthy István Duzzasztómű/

A békésszentandrási duzzasztó és hajózsilip a Hármas- Körösön, Békésszentandrás határában, Békés és Jász- Nagykun- Szolnok megye határán épült, 1936 és 1942 között. A tervezést 1934- ben Kállay Miklós földművelésügyi miniszter rendelte el, statikus tervezője Dr. Mosonyi Emil volt. A megépítés célja a hajózhatóság megteremtése és az öntözés javítása volt.

GPS: 46.873412 / 20.4791231

Gödény- halom

Magyarország legnagyobb kunhalma. A domb a Hármas- Körös árterében fekszik. Hatalmas méreteivel uralja a tájat, magassága 12,26 méter. Feltehetően a rézkorból származó temetkezőhely.

GPS: 46.484790 / 20.264077

Békésszentandrástól déli irányba a régi Szentesi út mellett

Szőnyeggyár

 1918- ban egy erdélyi házaspár honosította a szőnyegszövést a településen,  1924-1926 között épült. Farkas János jegyző és felesége nevéhez fűződik a világhírűvé lett szentandrási perzsa szőnyegek hagyománya. Szövését ők kezdték oktatni a békésszentandrási asszonyoknak. Békésszentandrás szőnyegei eljutottak az Országházba és a washingtoni Fehér Házba is.

Békésszentandrás, Szentandrás utca 2.

Jubileumi Emlékház

november 26-án az András-napi ünnepség keretében avatták fel a Jubileumi Emlékházat, amely a település történetét felelevenítő tűzzománc képsorral emlékeztet a község hivatalos beiktatásának 675. évfordulójára.

Békésszentandrás, Kálvária tér

Furugy- halom

Az 1550-es Békés megye térképén a halom és neve jelölve van. A viszonylag ép, jellegét megőrző, magas terepen álló halom közel van a hajdani Körös folyóhoz. A halom körül 1994. augusztusában régésztábor is volt. A két hét alatt leletmentést végeztek. Sok csont, edény töredék, csontból, kőből, kovából és abszidiánból készült kések, pengék, dárda- és nyílhegyek kerültek elő.

Békésszentandrás-Furugy

Történelmi emlékpark

Történelmi emlékpark a 13 aradi vértanú tiszteletére.

Békésszentandrási szabad strand

A strand nagy kiterjedésű sekély vizű partszakaszának köszönhetően igen népszerű a kisgyermekes családok körében. A strand ingyenes.

Szent András Sörfőzde

Több mint 20 éve gyárt kiemelkedő minőségű magyar kézműves sörkülönlegességeket……

www.szentandrassorfozde.hu