Környékbeli látnivalók

Környékbeli látnivalók

 Szarvasi Arborétum

Magyarország legnagyobb arborétuma a Szarvas- békésszentandrási- holtág partján terül el, összesen 82 hektáron. Az arborétum ma országos védettségű természetvédelmi terület, melynek kezelője előbb a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, ma annak jogutódja a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara……..

www.pepikert.hu

Mini Magyarország

A hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit bemutató Mini Magyarország makettpark a Békés megye szívében található arborétum gyönyörű természeti környezetében valódi turisztikai csemege, amely különleges élményt kínál minden korosztálynak.A rendkívül részletgazdag makettek készítése, valamint a park kialakítása közel 9 hónapon át zajlott 12 szakember – köztük elismert képzőművészek -, és több mint 50 kivitelező munkás közreműködésével. A speciális technológiai kivitelezésnek köszönhetően a kicsinyített épületek a zord időjárási körülményekkel szemben is ellenállóak, amit a márciusi télben már bizonyítottak. A Mini Magyarország makettpark szervesen illeszkedik az Arborétum közegébe: a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották, a növénytelepítési munkákat is célzottan az Arborétum élővilágával hangolták össze….

www.minimagyarorszag.hu

Katalin II. Sétahajó

29 éve üzemel a szarvasi arborétumi kikötőből induló 50 személyes KATALIN II sétahajó.

60 perces, 1 órás utakat tesz meg a hangulatos Holt-Körösön, és visszatér a kikötőbe.

Idegenvezetés, hajós viccek, találós kérdések menet közben….

www.katalin2.hu

Szarvasi Vízi Színház

A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel egy remekbe szabott új gyalogos fahíd szomszédságában. Ez a színpad egyfajta összművészeti játszóteret kíván biztosítani a hazai és a Kárpát-medencei színjátszásnak.

www.viziszinhaz.hu

Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő

Több mint száz éve gőz és kádfürdő szolgálta itt a szarvasi lakosokat saját kiváló gyógykútjával. Tíz éve szarvasi fürdőmegújult és bővült sportmedencével és wellness szolgáltatásokkal. Méreteink egy kisvárosi fürdő családias hangulatát biztosítják az egyéni gondoskodás, udvarias kiszolgálás és a kisgyermekek számára is igénybevehető medencék által……

www.szarvasigyogyfurdo.hu

Történelmi emlékkút és országközép

A történelmi Magyar Királyság középpontjának helyét 1880-ban mérték ki Szarvas közelében. 1932-ben újra felmérték a Magyar Királyság földrajzi középpontját. Az ekkor korrigált országközéppont az eredetitől fél kilométerrel távolabbra került, a szarvasi arborétummal szemben fekvő területre, a Holt-Körös és a Zöldpázsit-körgát közé. A kijelölt pontra egy dombot és egy szélmalom formájú emlékművet építettek, terméskőből. 2000. augusztus 18-án felavatták a Szarvasi Történelmi Emlékutat, amely Szarvas központjából a történelmi Magyarország régi mértani középpontjához vezet. Az emlékutat Lestyán-Goda János fafaragó művész készítette.

Szarvas, Malom utca vége  GPS: 46.52675 / 20.32357

Körös- Maros Nemzeti Park

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark

Az épületegyüttest körülölelő 26 hektáros Anna-liget egyedi adottságú, különleges értéket képvisel, hiszen a természetes állapotok mellett a Csáky-Bolza kastély és kastélypark, mint kultúrtörténeti emlék is jelentős. A látogatóközpont főépületéből kiinduló sétányon megismerhető az eredeti ártéri növényvilág, a Bolza-féle tájképi kert és a meglepően gazdag állatvilág. A kastély és parkja a pihenés és kikapcsolódás színtere, amely esztétikai élménye mellett kitűnő oktatási helyszín is…….

www.kmnp.hu

Tessedik Sámuel Múzeum

A Tessedik Sámuel Múzeum alapításának célja a helyi történelmi és kulturális örökség bemutatása, Szarvas és környéke régészeti, történeti, néprajzi, helytörténeti értékeinek megtartása, ápolása, ezen értékek minél szélesebb körben való bemutatása.

www.szarazmalom.hu

Szárazmalom

A szarvasi szárazmalom Magyarországon a XIX. század közepéig legelterjedtebb, ókori típusú malomtípus egyik utolsó képviselője. Azért nevezik “száraz”-nak, mert meghajtása nem vízi erővel, hanem igaerővel történt. Az alsó állású, vízszintes meghajtó kerekű szárazmalom 1836-ban épült, a Bolza család készíttette szlavóniai ácsokkal, indiai rendszer szerint.

www.szarazmalom.hu