Aktív pihenés

Kerékpártúra

Békésszentandrás felfedezéséhez a táj megismerésének legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a biciklivel történő bejárása, ehhez kínálunk lehetőséget a bérelhető kerékpárokkal.

33

Horgászat

Békésszentandrás legnagyobb vonzereje a Körös Szarvas- békésszentandrási és Siratói holtága. Mindkettő partját üdülőtelkek szegélyezik. A Hármas- Körös ártere természetvédelmi terület, idegenforgalmi látványossága a duzzasztómű a zsilipkapuk fölött lezúduló víztömegével. Békésszentandrás nyugati határától a gáton épült műúton közelíthető meg. Környéke – a holtágak is – a horgászok paradicsoma Nyári időszakban felüdülést nyújt a holtág fürdőzésre is alkalmas vize.

35

Siratói holtág

A holtág a 19. század végi folyószabályozás során alakult ki, a Hármas-Körös bal parti ármentesített területen húzódik. Közigazgatásilag a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsöd és a Békés megyei Békésszentandrás községhez tartozik (121. ábra). Két összekapcsolt patkóhoz hasonló alakú, rövid hullámtéri szakasszal kapcsolódik az élővízfolyáshoz. Hossza 4,9 km, átlagos szélessége 57 m, területe 28 ha, átlagos vízmélysége 1,8 m, víztérfogata 504 ezer ml Állami tulajdon, kezelője a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a halászati jog a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének birtokában van. Medrének feliszapoltsága előrehaladott, növényzettel való benőttségének mértéke szakaszonként a közepes és erőteljes között változik. Vizének minősége megfelelő. Vízpótlást a Siratói összekötő csatornán keresztül a Szarvas- Békésszentandrási holtágból, valamint belvizekből kaphat. Leüríthető szivornyával a Hármas- Körös felé, illetve a Szarvas- Békésszentandrási holtágba gravitációsan.
A halfogás kiemelkedő, az ide érkező horgászok nagy része pontyra, amurra, kárászra süllőre próbál szerencsét.

Kákafoki holtág

A Kákafoki-holtág Békés-megye északnyugati részén található. A Hármas-körösből kilépve Szarvas és Békésszentandrás városán áthaladva csatlakozik ismét az élő köröshöz. A Holt-körös a Tiszántúl legnagyobb 29,2 km hosszú, 207 hektár kiterjedésű holtága. Átlagos szélessége 70 méter körül alakul, míg jellemző vízmélysége 1-2,5m. Felső végpontjaa Hármas-körös 47,8 töltéskilométer szelvényében, az úgynevezett szivornyáknál van. Ittalacsony vízszint esetén 7 darab szivattyú, összesen maximum 8 köbméter/másodpercteljesítménnyel juttatja be az „élő” vizet a holtágba. Duzzasztás esetén a víz gravitációsan jutát a csőrendszeren. Alsó végpontja a 43,9 töltéskilométer magasságában, a békésszentandrási duzzasztómű alatt van.